Stamboekkeuring 30-06-2009

(geplaatst : 1-07-2009)

Op 30-6-2009 werd de laatste stamboekkeuring van de provincie Groningen in de Dollard Manege te Winschoten gehouden. Terugkijkend mogen we stellen dat het evenement goed verlopen en bezocht is.
Bij de driejarige springmerries viel de kwaliteit in de breedte op. In totaal werden tien van de 22 driejarige merries ster.
Henk Dirksen keurde samen met Bart Henstra en Janet van Dellen de springpaarden en zag in de prokmerrie Bo (Indoctro uit Samona ster prok v.Carthago, f. M. van Deurzen uit De Rips) van J.W. Barsema uit Winsum een goede uitschieter. “De Indoctro was het compleetste paard van de dag. Ze heeft een heel goed en atletisch model met veel ras en uitstraling. De galoppade is goed gedragen en ze springt met veel macht en een hele goede techniek”, licht Henk Dirksen toe. Bo kreeg 80 punten voor het exterieur en 85 voor het vrij springen.
Ook een opvallend paard was Balarite RV (Landlord uit Tarite R v.Voltaire) van fokker en geregistreerde Stoeterij Renken uit Vriescheloo. Balarite RV werd ster verklaard met 70 punten exterieur en 80 voor het vrij springen.
Indoctro-dochter Borusa (uit Orusa elite sport-(dress) v.Indorado) van fokkers en geregistreerden A.R. van Ittersum en A. van Ittersum kreeg het sterpredikaat dankzij haar bovenbalk van 80 punten exterieur en 75 voor vrij springen.
Bij de oudere merries viel de Haarlem-dochter Vayrenta (uit Mayrenta ster v.Zeoliet, f. H. Boersma uit Odoorn) van Y. van Dijk uit Veendam positief op. Dankzij haar sportpredikaat, charmante model en zeer functionele galoppade kon ze vlot ster worden verklaard.
Van de twaalf driejarige dressuurmerries behaalden drie het sterpredikaat. Het juryteam bestond uit voorzitter Ben Bontjer, Ditmar Duinkerken en Jacques Verkerk. Met tweemaal 80 punten was de Florencio-dochter Baunrebi (uit Maunrebe keur pref v.Zeoliet, f. L. Dikkema uit Noordlaren) van A. Dikkema-Sants uit Noordlaren het opvallendste dressuurpaard. Ook een oranje lint was er voor de goed ontwikkelde Nourejev-dochter Benigna (uit Dream of Luxe elite v.Dream of Heidelberg) van fokker en geregistreerde M. Heuvel uit Losdorp. Voor beweging scoorde de merrie 80 punten en voor haar exterieur kreeg ze 75 punten. Sandreo-dochter Batangie (uit Pandora elite v.Winckenburgh) van fokker en geregistreerde E. Huiting uit Onstwedde werd ster met tweemaal 75 punten. De Centrale Keuring van provincie Groningen is op 14 juli in Tolbert.

Datum 13 september 2019 Mariëtte Ekamper